Tweedaagse basisvorming verblijfsrecht

Je leert de verschillende verblijfsmogelijkheden voor vreemdelingen kennen, met hun voorwaarden, procedures, en documenten. Van daaruit leer je ook over hun rechten op werk en OCMW-steun en de mogelijke risico’s voor hun verblijfsrecht. Inzicht in de verblijfssituatie van vreemdelingen is cruciaal om hun toegang tot andere rechten te kunnen bepalen.

Doelpubliek

Professionals die in hun werking concrete vragen over de materie moeten kunnen beantwoorden of behandelen. Ook vrijwilligers met dergelijke opdracht bij een hulporganisatie kunnen deelnemen (eerste 5 kunnen gratis inschrijving vragen).

Deze tweedaagse basisvorming richt zich uitsluitend naar personen met beperkte voorkennis, die de rechtspositie van vreemdelingen in detail moeten leren kennen.

Bij twijfel over doelgroep of voorkennis kunnen we hierover afstemmen.

Programma

Je leert gedurende twee volle dagen de verschillende verblijfsmogelijkheden voor vreemdelingen kennen. We bespreken telkens de voorwaarden en de te volgen procedures en de bijhorende verblijfsdocumenten. We vermelden per verblijfsstatuut ook de toegang tot werk, het recht op OCMW-steun en het risico van steun voor het verblijfsrecht. Je krijgt inzicht in de verschillende mogelijke verblijfssituaties van vreemdelingen, zodat je hiermee verder aan de slag kan.

We verwerken de theorie doorlopend met oefeningen, in groep of individueel. Hiervoor gebruiken we verschillende tools, waaronder onze eigen website. We geven voorbeelden van concrete situaties en casussen.

Deze verblijfsgronden komen uitgebreid aan bod: gezinshereniging, asiel, unieburgers en arbeidsmigratie. In vogelvlucht bespreken we: kort verblijf, studiemigratie derdelanders, humanitaire en medische regularisatie, humanitaire visa, tijdelijke bescherming voor personen uit Oekraïne, slachtoffers van mensenhandel, niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, langdurig ingezeten derdelanders, Brexit, en de verblijfsprocedure voor staatlozen. Afhankelijk van de vragen en noden van de groep, staan we soms wat langer stil bij een bepaalde verblijfsgrond.

Leerdoelen

  • Je begrijpt het onderscheid tussen reguliere migratie, bescherming en uitzonderlijk verblijf
  • Je kan de vreemdeling in een concreet geval situeren in een bepaalde verblijfsgrond en in het geheel van verblijfsgronden.
  • Je herkent de meest voorkomende procedure- en verblijfsdocumenten.
  • Je kan in een concrete situatie de toegang tot werk duiden afhankelijk van de verblijfsgrond.
  • Je kan in een concrete situatie het risico inschatten van OCMW-steun op het verblijfsrecht.
  • Je begrijpt de rol van de verschillende overheidsinstanties in het vreemdelingenrecht.
  • Je gebruikt de website www.vreemdelingenrecht.be en andere relevante websites en weet waar je terecht kan met vragen.

Zoek je een meer beknopte vorming over verblijfsgronden en -documenten? Bekijk dan het aanbod ‘Inleiding verblijfsrecht’.

Meer informatie

Vragen 
Feedback  

Om onze dienstverlening te blijven verbeteren, vragen we enkele dagen na de vorming jouw feedback via e-mail. Via een online vragenlijst peilen we naar jouw tevredenheid over deze vorming.

Datum

-
-

Adres

Gent
VAC Gent, zaal - 04.05 - Corneel Heymans
Koningin Maria Hendrikaplein 70
9000Gent

Prijs

non-profit organisatie/overheidsdiensten: €100
profit organisatie: €200

Organisator

Agentschap Integratie en Inburgering

Begeleider

Lieve Vandekerckhove en Elke Van de Cotte