Schengengebied

Terminologie

Verschillende termen verwijzen vaak naar één en hetzelfde begrip: het Schengengebied. Varianten zoals 'Schengen', 'Schengenzone', 'Schengenlanden', 'Schengenlidstaten' zal je ook vaak tegenkomen. 

Welke landen behoren tot het Schengengebied?

Vandaag bestaat het Schengen­gebied uit 29 landen:

  • 25 van de 27 EU-lidstaten 
    • Roemenië en Bulgarije traden pas op 31 maart 2024 slechts gedeeltelijk toe tot het Schengengebied: enkel de grenscontroles aan lucht- en zeehavens werden opgeheven. Tot nader bericht zullen er wel nog steeds controles plaatsvinden aan de landsgrenzen.  
    • Cyprus en Ierland zijn hiermee de 2 laatste EU-lidstaten die geen lid zijn van het Schengengebied.
  • de 4 leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland)

Verschil tussen de EU en het Schengengebied

De EU is een politieke en economische unie van 27 Europese landen die samenwerken op gebieden zoals handel, economie en justitie. 

Het Schengengebied is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen. Ook derdelanders die in de EU wonen of de EU bezoeken als toerist, uitwisselings­student of zaken­reiziger mogen vrij en zonder grens­controles reizen binnen het Schengengebied. 

Niet alle EU-landen zijn deel van het Schengengebied en sommige landen die niet deel uitmaken van de EU, maken wel deel uit van het Schengengebied.

Landen die tot een Schengengebied behoren: