Volwassenenonderwijs

In het kort

Om je in het volwassenenonderwijs bij de centra voor basiseducatie (Ligo) of de centra voor volwassenenonderwijs (CVO) in te kunnen schrijven, vb. voor lessen Nederlands als tweede taal - NT2, moet je bewijzen dat je de Belgische nationaliteit hebt of, als je een vreemde nationaliteit hebt, dat je wettig verblijft.

Verblijfsvoorwaarde

Wettig verblijf

De Vlaamse regering voerde de voorwaarde van wettig verblijf in met een decreet van 1 juli 2011 dat in werking trad op 1 september 2011. Het Grondwettelijk Hof bevestigde deze wetswijziging op 14 maart 2013. Het hof vond dat middelen voor onderwijs mogen voorbehouden worden aan mensen die definitief of minstens voor een betekenisvolle duur in België verblijven.

Begrip

Het Decreet Volwassenenonderwijs stelt dat je voldoet aan de voorwaarde van wettig verblijf in één van de volgende situaties

  • Je bent toegelaten of gemachtigd tot verblijf.
  • Je bent gemachtigd tot vestiging.
  • Je mag mag op basis van een geldig document verblijven.

Het Vlaams Departement Onderwijs en Vorming geeft in een omzendbrief van 15 juni 2011 en in het Vademecum wettig verblijf’ verder invulling aan de bovenstaande categorieën. 

Bewijs

Volgens de omzendbrief van 15 juni 2011 moet de school een kopie van het bewijs van wettig verblijf opnemen in het cursistendossier. Een rijksregisternummer in het cursistendossier wordt niet aanvaard als bewijs van wettig verblijf.

Het ‘Vademecum wettig verblijf’ bevat een lijst van documenten en situaties die volstaan als bewijs van wettig verblijf. Enkele voorbeelden zijn: 

  • geldige elektronische verblijfskaarten
  • een geldig attest van immatriculatie (vb. asielzoekers in procedure)
  • een geldige aankomstverklaring bijlage 3 (kort verblijf op een privéadres als derdelands toerist)
  • een nationale identiteitskaart of een geldige bijlage 3ter (kort verblijf op een privéadres als unieburger)

Met een vervallen attest van immatriculatie voldoe je niet aan de voorwaarde van wettig verblijf (vb. als uitgeprocedeerd asielzoeker) ondanks het feit dat je mogelijk nog ingeschreven bent in het wachtregister.

Uitzonderingen

Een lopend Inburgeringstraject

Het hebben van een lopend inburgeringstraject is een bewijs van wettig verblijf. Dat volgt uit het Vademecum wettig verblijf. Scholen kunnen dit nagaan door digitale controle van het trajecttype. Op het moment van inschrijving moet er een open trajectstatus zichtbaar zijn of het moment van inschrijving moet liggen tussen de begindatum en de einddatum van het trajecttype.

Een verblijf in de gevangenis

Scholen bieden lessen (oa. NT2) aan in de gevangenis. Als je les volgt in de gevangenis moet je geen wettig verblijf aantonen. Je moet wel een attest van detentie kunnen voorleggen.