Recht op onderwijs voor volwassenen zonder wettig verblijf

Volwassenenonderwijs

Nederlandstalig volwassenenonderwijs

Lees meer over de inschrijvingsvoorwaarde van wettig verblijf in het volwassenenonderwijs.

Franstalig volwassenenonderwijs 

Mensen zonder wettig verblijf hebben wel toegang tot het Franstalige volwassenenonderwijs op voorwaarde dat een regularisatieaanvraag conform artikel 9bis en/of 9ter Vw. werd ingediend en men in het bezit is van 

  • een bijlage 3 - attest van inontvangstname  (aanvraag 9bis Vw.)
  • een attest van een advocaat en/of bewijs van aangetekende zending (aanvraag 9ter Vw.) 

Deze attesten mogen maximaal 1 jaar oud zijn. 

Dit volgt uit de Circulaire 7114 du 13/05/2019 .

Hoger onderwijs

Mensen zonder wettig verblijf mogen in principe studeren in het hoger onderwijs. 

In de algemene toelatings- en taalvoorwaarden van het Besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decretale bepalingen betreffende het hoger onderwijs (B.S.27/02/2014) staat immers geen enkele voorwaarde met betrekking tot het hebben van een wettig verblijf. 

Hogere onderwijsinstellingen mogen de inschrijving van een student dan ook niet afhankelijk maken van een legale verblijfsstatus. 

In de praktijk weigeren hogere onderwijsinstellingen soms onterecht studenten zonder wettig verblijf louter omwille van het niet beschikken over een geldig verblijfsrecht. 

Wel gelden er in het algemeen voorwaarden met betrekking tot de taal en de vereiste studiebewijzen om te mogen studeren in het hoger onderwijs, wat eventueel een drempel kan zijn. 

Inschrijvingsgeld

Het bedrag van het inschrijvingsgeld is vastgelegd voor erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden en andere categorieën van studenten, maar voor verzoekers om internationale bescherming en mensen zonder wettig verblijf mag de onderwijsinstelling vrij de hoogte van het studiegeld bepalen.

Studietoelage

Studenten zonder wettig verblijf hebben geen recht op een studietoelage. 

Naast enkele algemene voorwaarden (zoals inkomen van de ouders, samenstelling van het gezin,…) moet de student ook voldoen aan de nationaliteitsvoorwaarde, nl. enkel Belgen en bepaalde categorieën van vreemdelingen opgesomd in artikel 9 van het decreet 8 juni 2007 komen in aanmerking om een jaarlijkse studietoelage te ontvangen.