Van rechtswege schorsend annulatieberoep
In een aantal gevallen beschik je over een automatisch schorsende beroepsmogelijkheid bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). Dat betekent dat je tijdens de beroepsprocedure een (voorlopig) wettig verblijf hebt in België, dat DVZ geen bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) mag afgeven en dat je niet gedwongen verwijderd kan worden. De gemeente geeft je een bijlage 35. Dat is een voorlopig verblijfsdocument dat maandelijks verlengd wordt in afwachting van een uitspraak van de RvV.
Je moet het beroep indienen binnen 30 dagen na de kennisgeving van de beslissing. Als je geen beroep instelt binnen de beroepstermijn of je beroep wordt verworpen door de RvV, dan kan DVZ wel een BGV afgeven en moet je het grondgebied verlaten. Anders kan je gedwongen uitgewezen worden.
Als de RvV de beslissing in beroep vernietigt wordt deze geacht nooit te hebben bestaan. Wanneer de gemeente of DVZ een nieuwe beslissing neemt moet het rekening houden met de motieven in het vernietigingsarrest.
Tegen de volgende beslissingen van een gemeente of DVZ is een automatisch schorsend beroep mogelijk:
- de weigering van een aanvraag gezinshereniging van een gezinslid van een derdelander met een beperkt verblijfsrecht, op voorwaarde dat de gezinshereniger:
- nog steeds in het Rijk verblijft, én
- niet langer in het Rijk verblijft dan de duur van zijn machtiging tot verblijf, én
- geen BGV kreeg.
- de beëindiging van het verblijfsrecht van het gezinslid van een derdelander met een beperkt verblijfsrecht, in de gevallen bedoeld in artikel 13 § 4, eerste lid Verblijfswet, op voorwaarde dat de gezinshereniger:
- nog steeds in het Rijk verblijft, én
- niet langer in het Rijk verblijft dan de duur van zijn machtiging tot verblijf, én
- geen BGV kreeg.
- de weigering van een aanvraag gezinshereniging van een gezinslid van een derdelander met een onbeperkt verblijfsrecht, internationale bescherming of medische regularisatie, in de gevallen bedoeld in artikel 11 § 1 Verblijfswet;
- de beëindiging van het verblijfsrecht van het gezinslid van een derdelander met een onbeperkt verblijfsrecht, internationale bescherming of medische regularisatie, in de gevallen bedoeld in artikel 11 § 2 Verblijfswet;
- de weigering van een aanvraag om machtiging tot vestiging;
- de weigering van de status van langdurig ingezetene;
- elke beslissing tot weigering van erkenning van het verblijfsrecht van een Unieburger of zijn familielid bedoeld in artikel 40bis Verblijfswet, op basis van het Unierecht;
- elke beslissing tot beëindiging van het verblijfsrecht van een Unieburger of zijn familielid bedoeld in artikel 40bis Verblijfswet, op basis van het Unierecht;
- elke beslissing tot weigering van erkenning van het verblijfsrecht van het familielid van een statische of mobiele Belg;
- elke beslissing tot beëindiging van het verblijfsrecht van het familielid van een statische of mobiele Belg;
Uitzondering bij dwingende redenen van nationale veiligheid!
Het beroep is automatisch schorsend, behalve als de beslissing gebaseerd is op dwingende redenen van nationale veiligheid in de zin van artikel 39/79, §3 Vw. Dat laatste moet blijken uit de beslissing zelf: de minister of DVZ vermeldt in de beslissing dat het gebaseerd is op dwingende redenen van nationale veiligheid in de zin van artikel 39/79 §3 Vw.
Volgens het Hof van Justitie (HvJ) veronderstelt het begrip ‘dwingende redenen van nationale veiligheid’ niet alleen een aantasting van de nationale veiligheid maar ook dat deze aantasting bijzonder ernstig is. Het HvJ oordeelde al dat seksuele uitbuiting van kinderen beschouwd kan worden als een dwingende reden van nationale veiligheid.
Als je toch nog een schorsing wil bekomen van je verwijdering kan je een gewoon schorsingsberoep indienen, eventueel volgens de procedure van uiterst dringende noodzakelijkheid.