Rentenier
In het kort
Als je over stabiele, regelmatige en voldoende inkomsten beschikt en je nauwe banden met België hebt, kan je onder bepaalde voorwaarden een visum ontvangen om naar België te komen als rentenier. Op basis van artikelen 9 en 13 van de Verblijfswet kan de minister discretionair beslissen om je een machtiging tot een verblijf in België toe te kennen.
Het visum dat je hiermee bekomt is verschillend van de zogenoemde 'golden visa'. Met een 'golden visa' kan je in sommige landen een verblijfsrecht bekomen na een grote investering. In België gaat het wel degelijk om regelmatige inkomsten en niet om een eenmalige investering. Bovendien is je verblijf een gunst en geen recht.
Voorwaarden
Je moet beschikken over regelmatige, stabiele en voldoende inkomsten. Het richtbedrag voor een alleenstaande is gekoppeld aan het leefloon dat men uitkeert aan een alleenstaande. Dit bedrag wordt regelmatig geïndexeerd en is op dit moment:
1.314,20 euro netto/maand
Deze inkomsten kunnen voortvloeien uit een pensioen, huurinkomsten, dividenduitkeringen,..
Je beschikt over een bankrekening in België waar bovenstaande inkomsten op worden overgeschreven.
Bijvoorbeeld:
- je hebt een Belgisch overlevingspensioen van je echtgenoot in België
- je hebt familiebanden in België
- je ondernam verschillende reizen naar België
Je beschrijft je vooropgestelde levensloop en plannen in België.
Je moet over een ziekteverzekering beschikken die de risico's in België dekt tijdens je geplande verblijf.
Vanaf 18 jaar moet je bewijzen dat je geen gevaar vormt voor de openbare orde of nationale veiligheid. Je bewijst dat met een uittreksel uit het strafregister of een bewijs van goed gedrag en zeden. In principe vraag je dit aan bij de bevoegde overheid in het land van herkomst. Het document mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Kijk na of je het buitenlands document moet laten legaliseren of voorzien van een apostille. Als het document in een andere taal opgesteld is dan het Duits, het Engels, het Frans of het Nederlands, dan moet je het laten vertalen door een beëdigd vertaler. De Belgische ambassade werkt samen met een aantal beëdigde vertalers. Contacteer de ambassade om te weten op welke vertalers je een beroep kan doen.
Als je geen bewijs of geen voldoende recent bewijs kan voorleggen, motiveer dan waarom.
Je mag geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Om die reden mag je niet lijden aan één van de ziekten opgesomd in de bijlage bij de Verblijfswet. Je bewijst dat met een medisch attest dat bevestigt dat je niet lijdt aan een ziekte die een gevaar vormt voor de Belgische volksgezondheid. Het mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Het attest kan opgesteld worden door een arts die erkend is door de Belgische ambassade. Contacteer de ambassade om te weten op welke arts je een beroep kan doen. Als je voor een niet-erkende geneesheer kiest moet je zijn handtekening laten legaliseren door de bevoegde plaatselijke overheid. Nadien moet je de handtekening van deze overheid laten legaliseren door de Belgische diplomatieke post. Ben je al in België? Dan kan je een medisch attest laten opmaken door een arts naar keuze in België.
Procedure
Je betaalt de retributie en voegt bij je dossier een betalingsbewijs hiervan toe. De som van de retributie bedraagt 236 euro voor een aanvraag voor een machtiging tot verblijf van meer dan 90 dagen. Lees meer over de vrijstellingen en procedure.
Jijzelf, of een derde persoon, schrijft dit bedrag over op bankrekening BE57 6792 0060 9235 van de Dienst Vreemdelingenzaken. In de mededeling vermeld je je naam, voornaam, geboortedatum en nationaliteit. Voor de mededeling moet je volgende structuur gebruiken: NaamVoornaamNationaliteitDDMMJJJJ.
Als bewijs van betaling kan je bijvoorbeeld een rekeninguittreksel of een stortingsbewijs met stempel van de post voorleggen.
Je dient je dossier in bij de diplomatieke post die bevoegd is voor je woonplaats. Die stuurt je dossier door naar DVZ.
DVZ beslist discretionair over je aanvraag
Er is geen behandelingstermijn voorhanden.
De diplomatieke post levert je visum af
Bij een positieve beslissing krijg je een visum D voor lang verblijf in België. Als het visum D wordt afgeleverd, is dit een verleende gunst.
Als DVZ een negatieve beslissing neemt, brengen zij de diplomatieke post op de hoogte hiervan. De diplomatieke post betekent de beslissing aan jou.
Je kan tegen de beslissing tot weigering een beroep instellen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.
Na je aankomst in België moet je je binnen de 8 werkdagen laten inschrijven bij de gemeente waar je verblijft. Je legt bij de gemeente je visum met visumcode B17 in je paspoort voor en krijgt een bijlage 15. De bijlage 15 dekt je voorlopig verblijf in België in afwachting van de woonstcontrole. Na een positieve woonstcontrole schrijft de gemeente je in het vreemdelingenregister in en krijg je een A kaart.
Verlenging verblijfskaart
Je moet blijven beschikken over regelmatige, stabiele en voldoende inkomsten. Het bedrag hiervan is minstens gelijk aan het leefloon dat men uitkeert aan een alleenstaande. Dit bedrag is geïndexeerd op 1 mei 2024 en is op dit moment:
1.314,20 euro netto/maand
Je bewijst dat je bovengenoemde inkomsten hebt overgemaakt op een Belgische bankrekening die op jouw naam werd geopend.
Je bewijst dat je beschikt over een ziektekostenverzekering die de risico's in België dekt.
Je bewijst dat je in de tussentijd niet ten laste bent gevallen van de Belgische sociale bijstand. Dit bewijs lever je door middel van een attest van het OCMW.
Je bewijst dat je gedrag de Belgische openbare orde of de Belgische nationale veiligheid niet in gevaar brengt. Dit bewijs lever je door middel van een uittreksel van het strafregister.
Je bewijst dat je inspanningen leverde om je in de Belgische samenleving te integreren.
Meer info
Wetgeving