Medische kosten als niet-begeleide minderjarige vreemdeling

In het kort

Als niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) kan je vaak aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering voor de betaling van je medische zorg. Dit is zowel bij wettig als bij onwettig verblijf het geval.

Hoe herken je een niet-begeleide minderjarige vreemdeling?

De volgende documenten kunnen wijzen op een statuut als NBMV:
  • een bijlage 38 (bevel tot terugbrenging)
  • een attest van immatriculatie van 6 maanden (duurzame oplossing is nog niet gevonden voor de NMBV) 
  • een bijlage 26 (als ook een lopende verzoek om internationale bescherming)
  • een elektronische A kaart (duurzame oplossing voor de NMBV ligt in België)
  • een attest van voogdij

Medische kosten bij niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Persoonlijke situatie bepaalt betalingsregeling

Als niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV) kan je onder bepaalde omstandigheden aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering voor de betaling van je medische zorg. Dit is zowel bij wettig als bij onwettig verblijf het geval. Voorwaarde is dat je een wettelijke voogd hebt, die voor jou een aanvraag tot aansluiting indient bij een mutualiteit van keuze. Als je nog geen voogd toegewezen hebt gekregen, bij voorbeeld door lange wachttijden, kan je reeds aansluiten bij de publieke ziekteverzekering vanaf het moment dat je een aanvraag indiende voor een voogd bij de Dienst Voogdij. Zij attesteren dat je onder de hoede van hun dienst valt. Daarbij moet je ook bewijzen dat je als NMBV reeds 3 maanden school loopt. Een attest van je school is hiervoor nodig.

Als je (nog) niet aangesloten bent bij de Belgische publieke ziekteverzekering, komt Fedasil of het OCMW tussen voor je medische kosten, afhankelijk van waar je verblijft. In de fase met een bijlage 38 kan je ook in aanmerking komen voor Dringende Medische Hulp, als je niet in een opvangstructuur zit.

Verblijf je in een opvangstructuur van Fedasil, dan betaalt Fedasil je medische kosten

Verblijf je in een LOI, dan komt het OCMW tussen in je medische kosten in het kader van de opvangwet.