Medische kosten als tijdelijk beschermde

In het kort

Personen die vallen onder de doelgroep tijdelijke bescherming, en die een machtiging tot verblijf op grond van tijdelijke bescherming hebben aangevraagd, krijgen toegang tot de Belgische publieke ziekteverzekering.

Hoe herken je een persoon met de tijdelijke bescherming?

De volgende documenten kunnen wijzen op de tijdelijke bescherming van een persoon:
  • een attest 'tijdelijke bescherming' van DVZ
  • een bijlage 15 (in afwachting van de elektronische A kaart)
  • een elektronische A kaart (met geldigheidsdatum tot 4 maart 2025) 

Medische kosten bij tijdelijk beschermden

Personen die vallen onder de doelgroep tijdelijke bescherming, en die een machtiging tot verblijf op grond van tijdelijke bescherming hebben aangevraagd, krijgen toegang tot de Belgische publieke ziekteverzekering.

Uit een omzendbrief van RIZIV blijkt dat personen die in aanmerking komen voor de tijdelijke bescherming kunnen aansluiten bij de publieke ziekteverzekering als gerechtigde resident. De hoedanigheid van resident kan bewezen worden met het attest van tijdelijke bescherming of met het bewijs van registratie van DVZ, eventueel in combinatie met de bijlage 15. Wie nog geen bijlage 15 heeft mogen ontvangen van de gemeente kan dus al aangesloten worden op basis van een van de twee andere documenten. RIZIV raadt in dat geval de mutualiteiten aan om na te gaan of er wel degelijk een inschrijving in het Rijksregister is gebeurd - ten laatste op het einde van het tweede kwartaal dat volgt op het kwartaal van de aansluiting. Personen die dan nog niet in orde zijn met hun inschrijving in het Rijksregister zullen aangemoedigd worden om hun inschrijving bij de gemeente in orde te maken.

Als gerechtigde sluit de persoon zich aan bij een ziekenfonds naar keuze. Als de gerechtigde zelf geen keuze maakt, kan het OCMW helpen voor een aansluiting bij de Hulpkas voor ziekte en invaliditeitsverzekering (HZIV).

De aansluiting bij de publieke ziekteverzekering geldt met terugwerkende kracht vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin het attest van tijdelijke bescherming of het bewijs van registratie werd afgegeven. Voorbeeld: registratiebewijzen en attesten die afgeleverd werden tot en met 31 maart 2022 zorgen voor een aansluiting bij de Belgische publieke ziekteverzekering vanaf 1 januari 2022.

Wie valt onder de tijdelijke bescherming, en aangesloten kan worden als gerechtigde resident, heeft onder bepaalde omstandigheden recht op een verhoogde tegemoetkoming, en betaalt dus minder remgeld vanaf het moment van aansluiting, met terugwerkende kracht. Personen onder tijdelijke bescherming die werken, zullen op basis van de bijdragen van de werkgever verzekerd worden, en dus mogelijks niet in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming, als ze meer verdienen dan het grensbedrag. In de RIZIV omzendbrief van 15 december 2023 (zie onderaan bij 'extra informatie') verduidelijkt de overheid de werking rond de verhoogde tegemoetkoming voor personen met tijdelijke bescherming: personen die vóór 1 september 2023 hun attest tijdelijke bescherming hadden ontvangen konden zonder inkomensonderzoek het recht op de verhoogde tegemoetkomen genieten onder bepaalde omstandigheden. Voor personen die pas na 1 september hun attest hebben ontvangen is er wel een inkomensonderzoek nodig om eventueel in aanmerking te komen voor de verhoogde tegemoetkoming. Dit vergt dat de persoon zelf stappen zet en een aanvraag tot de verhoogde tegemoetkoming indient bij de gekozen mutualiteit.

Personen die gebruik maken van de tijdelijke bescherming, en die inwonen bij een gastgezin, zullen als een apart gezin beschouwd worden voor de maximumfactuur.

RIZIV vraagt aan zorgverleners om hun facturatie voor tijdelijk beschermden (te herkennen via hun attest van tijdelijke bescherming of via een bewijs van aanmelding) uit te stellen tot de aansluiting bij de ziekteverzekering is geregeld.

Meer informatie over de uitgestelde facturatie, de verhoogde tegemoetkoming en de maximumfactuur is te vinden op de website van RIZIV