Medische kosten als derdelander in kort verblijf
In het kort
Als derdelander op kort bezoek (maximaal 90 dagen op 180 dagen) in België, of in een ander Schengenlidstaat, zal je vooral zelf of via een privé-verzekering moeten instaan voor de medische kosten.
Hoe herken je een derdelander in kort wettig verblijf?
- Een geldig paspoort (eventueel met een geldig visum C voor kort verblijf)
- Een bijlage 3 (aankomstverklaring)
Medische kosten in kort wettig verblijf als derdelander
Als visumplichtige derdelander moet je voor een kort verblijf meestal een reisverzekering voor medische bijstand afsluiten. Bepaalde beroepsgroepen, gelijk zeevarenden, zijn vrijgesteld wegens beschouwd als reeds verzekerd zijn in hun beroepsbezigheid. Diplomaten in kort verblijf zijn ook vrijgesteld van een medische reisverzekering.
Als niet-visumplichtige derdelander in kort verblijf neem je best op eigen initiatief een reisverzekering, tenzij je een publieke ziekteverzekering hebt in je herkomstland, die ook medische kosten dekt in de Schengenzone.
De reisverzekering voor medische bijstand komt tussen voor ongeplande medische kosten. Reeds bestaande medische situaties worden niet gedekt.
Als je voor een kort verblijf uit een derde land komt naar België moet je over voldoende bestaansmiddelen beschikken. Als je eigen voldoende bestaansmiddelen kan voorleggen, is er geen tenlasteneming van een garant nodig.
Als je niet over voldoende eigen bestaansmiddelen beschikt, dan wordt een tenlasteneming door een garant gevraagd. De garant staat borg voor je zolang de tenlasteneming geldig is. Het OCMW kan de garant aanspreken voor de medische kosten.
Een tenlasteneming voor kort verblijf is doorgans voor twee jaar geldig. Het OCMW kan nagaan of er een garant is via DVZ:
bij kort verblijf: bijlage 3 bis: koen.callaert@ibz.fgov.be – tel. 02/488.86.30 (Nederlandstalig)
bij kort verblijf: bijlage 3 bis : martine.mercier@ibz.fgov.be - tel. 02/488.86.04 (Franstalig)
Heb je een geldige publieke ziekteverzekering in je herkomstland of het land waar je verblijfsrecht hebt? Dan is het van belang om na te gaan of die tussenkomt voor de medische kosten tijdens je kort verblijf in België.
Voor een tussenkomst is een samenwerkingsakkoord met België nodig. België sloot dit met de volgende niet-EU landen:
Algerije | Bosnië-Herzegovina | IJsland |
Liechtenstein | Montenegro | Noord-Macedonië |
Noorwegen | Servië | Turkije |
Zwitserland |
De buitenlandse ziekteverzekering van een derdelander komt uitzonderlijk tussen in zijn medische kosten.
Als een derde aansprakelijk is voor je ziekte of ongeval, dan betaalt de verzekering van de aansprakelijke derde de medische kosten terug.
Het kan gaan over een arbeidsongevallenverzekering, schoolverzekering, autoverzekering…
Alleen in uitzonderlijke gevallen heb je als derdelander in kort verblijf recht op dringende medische hulp van het OCMW.
Leg als OCMW zulke aanvragen tot tussenkomst voor bij POD-MI.