Gasthoogleraren en internationale docenten

Vlaams gewest

In het Vlaams gewest werd de categorie van navorsers afgeschaft. Zij dienen een aanvraag in te dienen als hooggeschoolde.

Internationale docenten zijn in het Vlaams gewest vrijgesteld van arbeidskaart indien zij een periode van maximaal 90 dagen binnen elke periode van 180 dagen, verbonden zijn aan een Belgische erkende onderzoeksinstelling. Het gaat om personen met ten minste kwalificatieniveau 7 die onderwijsactiviteiten uitvoeren in een erkende hoger onderwijsinstelling.

Internationale docenten die langer dan 90 dagen willen werken dienen wel een gecombineerde vergunning aan te vragen. Hiervoor is geen specifieke categorie voorzien en zij vallen dus ook onder de regels voor hooggeschoolden. Voor internationale docenten kan het minimale vereiste loon voor hooggeschoolden wel pro rata berekend worden voor deeltijdse contracten. Bovendien kan het betaalde loon voor een deeltijds contract in afwijking van de algemene regels lager liggen dan het gemiddeld gewaarborgd minimuminkomen indien de internationaal docent aantoont over voldoende bestaansmiddelen te beschikken. Dit is bijvoorbeeld interessant voor internationaal docenten die slechts een beperkte onderwijsactiviteit uitvoeren in België, naast hun werk aan een buitenlandse onderwijsinstelling.

Daarnaast is het in het Vlaams gewest voor alle categorieën van hooggeschoolden mogelijk om bijkomend activiteiten als internationaal docent uit te voeren, zonder hiervoor een aparte aanvraag te moeten indienen. Concreet gaat het om de volgende categorieën die zijn vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek: 

  • hooggeschoolden
  • leidinggevenden
  • houders van een Europese Blauwe Kaart
  • postdoctoraal onderzoekers
  • onderzoekers met een gastovereenkomst
  • personen tewerkgesteld in het kader van internationale overeenkomsten

Brussels Hoofdstedelijk gewest

Als gasthoogleraar ben je vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek bij de aanvraag van je gecombineerde vergunning of arbeidskaart. Tenminste als je tewerkgesteld bent in een universiteit, in een inrichting van hoger onderwijs of een erkende wetenschappelijke instelling. Deze vrijstelling van arbeidsmarktonderzoek geldt alleen als je tewerkstelling niet langer duurt dan 4 jaar. 

Een gasthoogleraar is iemand die:

  • in het bezit is van een doctoraat of gelijkwaardige academische kwalificatie, of uitzonderlijke wetenschappelijke kwaliteiten bezit die door de gastinstelling worden erkend, en;
  • is uitgenodigd door een universiteit, instelling voor hoger onderwijs of erkende wetenschappelijke instelling om bij te dragen aan onderwijs of onderzoek aan de gastinstelling en;
  • wordt geacht over kwalificaties te beschikken die hem of haar op het niveau brengen van onderwijzend personeel in Franstalige universiteiten of instellingen van hoger onderwijs, of van zelfstandig academisch personeel in Vlaamse universiteiten, of van dezelfde graden in Vlaamse instellingen van hoger onderwijs en;
  • een bezoldiging ontvangt die gelijk is aan of hoger is dan de schaal voor onderwijzend personeel aan Franstalige universiteiten of instellingen van hoger onderwijs of voor zelfstandig academisch personeel aan Vlaamse universiteiten of voor dezelfde graden aan Vlaamse instellingen van hoger onderwijs. Wanneer de gasthoogleraar tijdens zijn verblijf aan de gastinstelling bezoldigd blijft door zijn of haar thuisinstelling, moet het minimumloon gelijk zijn aan het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen.