Beleidswijziging DVZ over ambtshalve afgifte visa gezinshereniging aan familieleden van arbeidsmigranten
In het kort
Door een beleidswijziging van DVZ mogen ambassades enkel nog ambtshalve visa gezinshereniging afleveren aan familieleden van arbeidsmigranten met een gecombineerde vergunning als de arbeidsmigrant een brutoloon van 5000 euro per maand verdient of tot een aantal specifieke categorieën behoort.
De laatste tijd kreeg onze dienst verschillende vragen over ambassades die niet langer ambtshalve visa gezinshereniging zouden afleveren aan familieleden van arbeidsmigranten.
Deze praktijk bestaat erin dat Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de ambassade toelaat om visa gezinshereniging meteen af te leveren aan familieleden van arbeidsmigranten als er geen twijfel bestaat dat aan de voorwaarden voor gezinshereniging voldaan is. Hierdoor moeten de familieleden niet de gewone gezinsherenigingsprocedure volgen met een behandelingstermijn van negen maanden of meer. Juridisch gezien is de gewone procedure gezinshereniging wel van toepassing. Het gaat hier dus louter om een gunstige beleidspraktijk van DVZ, niet om een verplichting.
Naar aanleiding hiervan namen we contact op met DVZ, die bevestigt dat zij hun beleid hierrond gewijzigd hebben.
5000 euro brutoloon voor ambtshalve visum gezinshereniging met arbeidsmigrant
Voor familieleden van arbeidsmigranten met een ‘gewone’ gecombineerde vergunning mogen de ambassades enkel nog ambtshalve een visum gezinshereniging afleveren als de arbeidsmigrant een brutoloon van 5000 euro per maand verdient.
Daarnaast kan de ambtshalve afgifte ook los van het referentiebedrag van 5000 euro bruto per maand voor familieleden van:
- zelfstandigen met een beroepskaart
- enkele specifieke arbeidsmigranten, meer bepaald houders van een Europese Blauwe Kaart, onderzoekers met een gastovereenkomst en Intra-Corporate Transferees. In deze gevallen bepalen de relevante Europese richtlijnen immers dat aanvragen van gezinsleden gelijktijdig behandeld worden als de voorwaarden voor gezinshereniging voldaan zijn en de visumaanvragen gelijktijdig werden ingediend.
Aangezien er, met uitzondering van de hierboven vermelde specifieke categorieën, geen juridische verplichting bestaat om visumaanvragen van familieleden van arbeidsmigranten gelijktijdig te behandelen en af te leveren, staat het DVZ vrij om zijn beleid op dit punt te bepalen. Deze beleidswijziging is ingegeven doordat het aantal midden- en laaggeschoolde arbeidsmigranten de laatste jaren gestegen is en ambassades in deze gevallen ook vaak ambtshalve visa afleverden wanneer het loon van de arbeidsmigrant onder het referentiebedrag voor gezinshereniging lag.
Toch is het door DVZ vastgelegde referentieloon van 5000 euro bruto per maand opvallend, omdat dit niet specifiek op de regels voor gezinshereniging of gecombineerde vergunningen voor hooggeschoolden gebaseerd is:
- het referentiebedrag voor gezinshereniging is 120% van het leefloon met gezinslast. Dit bedraagt op dit moment 2131,28 euro netto per maand. 5000 euro bruto overstijgt ruim dit bedrag.
- het minimumloon voor een gecombineerde vergunning in de categorie ‘hooggeschoolde’ is voor het jaar 2025 in het Vlaams Gewest (in de meeste gevallen) 3513,79 euro bruto per maand en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3703,44 euro bruto per maand. Hoewel DVZ met het bedrag van 5000 euro de familieleden van arbeidsmigranten in de categorieën ‘knelpuntberoep’ en ‘overige’ lijkt te viseren, zullen dus ook familieleden van veel hooggeschoolde arbeidsmigranten niet langer in aanmerking komen voor een ambtshalve afgifte.
Huidige voorwaarden voor ambtshalve afgifte visum gezinshereniging
Volledigheidshalve sommen we hieronder de voorwaarden voor de ambtshalve afgifte volgens de huidige praktijk van DVZ op. De ambassade kan alleen ambtshalve visa gezinshereniging afleveren aan familieleden van een arbeidsmigrant wanneer volgende voorwaarden allemaal vervuld zijn:
- De arbeidsmigrant is een:
- werknemer met een gecombineerde vergunning op voorwaarde dat het in de arbeidsovereenkomst vermelde bruto maandinkomen hoger is dan 5000 euro
- onderzoeker met gastovereenkomst
- houder van een Europese blauwe kaart
- Intra-Corporate Transferee
- zelfstandige aan wie het bevoegde gewest een beroepskaart heeft toegekend.
- Het familielid is
- de echtgenoot, de gelijkgestelde partner of de wettelijk geregistreerde partner
- Alleen mogelijk bij gezinshereniging, niet bij gezinsvorming
- Het huwelijk of de partnerschap moet dus afgesloten zijn vooraleer de arbeidsmigrant gemachtigd werd tot een verblijf in België.
- het minderjarig kind.
- de echtgenoot, de gelijkgestelde partner of de wettelijk geregistreerde partner
- Het gezinslid moet zijn visum gelijktijdig met de arbeidsmigrant vragen of maximaal zes maanden nadat de arbeidsmigrant zijn visum gekregen heeft.
- Alle voorwaarden voor gezinshereniging zijn vervuld. Bij twijfel kan de ambassade de aanvraag toch overmaken aan DVZ. In dat geval gelden de normale procedure en termijnen.
Deze info werd reeds aangepast op onze vaste webpagina’s over gezinshereniging met een arbeidsmigrant.
Meer info
- Bron: mailverkeer met DVZ van 15 april 2025