Medische kosten bij een humanitair visum

In het kort

De voorwaarden voor een humanitair visum liggen wettelijk niet vast. In de meeste gevallen hebben de aanvragers familie wonen in België. De aanvragers vallen echter zelf net buiten het toepassingsgebied voor de gezinshereniging. Indien de mutualiteit van de gezinshereniger in België een attest kan opstellen voor de aansluiting van het familielid dat gaat komen, is het best om dit te laten doen.

Hoe herken je iemand met een humanitair visum?

De volgende documenten kunnen een aanwijzing zijn dat de persoon hier is met een humanitair visum:
  • Een paspoort met een visum D (visumcode B 17) en evt een attest van de mutualiteit dat aansluiting mogelijk is na aankomst in België
  • Een bijlage 15 (in afwachting van de elektronische A kaart)
  • Een elektronische A kaart

Medische kosten bij een humanitair visum

Attest van de mutualiteit

De mutualiteit van de gezinshereniger in België kan een attest opstellen voor de gehuwde partner die naar hier komt, op basis van een huwelijksakte. De mutualiteit kan ook attesten opstellen voor de kinderen jonger dan 25 jaar. Dit op basis van de geboorteakte. 

Het attest is bedoeld om aan te tonen dat het familielid kan aansluiten bij de Belgische publieke ziekteverzekering ten laste van de gezinshereniger, vanaf het moment dat hij of zij aankomt in België.

Aansluiting bij de publieke ziekteverzekering

Vanaf het moment dat het familielid aangemeld is bij de gemeente en een bijlage 15 heeft ontvangen in afwachting van de elektronische A kaart, kan hij of zij aansluiten bij een mutualiteit van keuze. Het familielid kan ook aangesloten worden als persoon ten laste van de gezinshereniger - de mutualiteit maakt de keuze, afhankelijk van de aansluitingsvoorwaarden die van toepassing zijn.

Privéziekteverzekering

De familieleden waarvoor geen attest opgemaakt kan worden nemen een privéverzekering met dekking voor medische kosten voor de eerste periode.