RvV: nieuwe Georgische wet over LGBTQI+-personen heeft negatieve impact op hun fundamentele rechten
In het kort
In arrest 315.408 van 24-10-2024 vernietigt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) een beslissing van kennelijke ongegrondheid door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Deze dateerde van 11-1-2023. Sinds 10-7-2023 staat Georgië echter niet meer op de lijst van veilige derde landen en in september 2024 nam het Georgisch parlement een nieuwe wet aan die grote impact heeft op de fundamentele rechten van LGBTQI+-personen. De RvV vernietigt de CGVS-beslissing en vraagt verder onderzoek van de actuele situatie in Georgië.
Situatie van LGBTQI+-personen
De Raad doet een onderzoek ten gronde naar de vrees voor vervolging of ernstige schade. Op basis van nieuwe stukken die de gewijzigde en verslechterde situatie aantonen in Georgië herziet de RvV in deze zaak zijn initiële standpunt van april 2024. Toen oordeelde de Raad dat er geen sprake is van een veralgemeende vervolging van LGBTQI+-personen. Het loutere feit dat men LGBTQI+ is in Georgië, was niet voldoende om de vluchtelingenstatus te krijgen. Het was aan de verzoeker om de individuele, specifieke situatie uit te leggen en te bewijzen dat alle redelijke en nuttige mogelijkheden tot bescherming zijn uitgeput, of dat er gegronde redenen zijn waardoor niet kan worden verwacht dat men bescherming vraagt aan de Georgische overheden.
In september 2024 nam Georgië nieuwe wetgeving aan ‘inzake familiewaarden en de bescherming van minderjarigen’. Hierin worden leden van de LGBTQI+-gemeenschap als ‘immoreel’ en ‘tegennatuurlijk’ bestempeld. De wetgeving verbiedt onder meer het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht, geslachtsveranderende operaties, medische behandelingen, LGBTQI+-uitingen of afbeeldingen, en omvat een opheffing van het verbod op arbeidsdiscriminatie van LGBTQI+-personen.
Georgische wetgeving is ‘nieuw element’
De wetgeving is een nieuw element dat gevolgen kan hebben voor het verzoek voor internationale bescherming. Gezien deze verslechtering moet de huidige situatie opnieuw onderzocht worden. Het onderzoek naar de nood tot internationale bescherming mag zich niet beperken tot een evaluatie van de elementen uit het verleden. Ook een toekomstgerichte beoordeling van het risico op vervolging of ernstige schade is noodzakelijk. De essentiële elementen om tot een beslissing te komen ontbreken. De RvV vernietigt de beslissing en stuurt de zaak terug naar het CGVS.