Verblijfsrecht derdelands student

Verblijfsrecht van beperkte duur

Je verblijfsrecht als derdelands student is sowieso beperkt tot de duur van je studie. Je krijgt hiervoor een elektronische A kaart 'beperkt verblijf' met vermelding 'student' van minstens één jaar of korter als de opleiding zelf ook korter is. Uiterlijk 15 dagen voor de vervaldatum van de kaart, moet je via de gemeente je kaart laten hernieuwen

Bewijs je voldoende bestaansmiddelen aan de hand van een beurs of garantstelling van kortere duur dan de duur van je opleiding? Komt je internationaal paspoort te vervallen? Kreeg je een studentenvisum, maar moest je na aankomst nog bewijs ziekteverzekering of een definitief inschrijvingsbewijs regelen? In deze en sommige andere gevallen, zal de duur van het toegestane verblijf korter zijn.

Maakt de opleiding deel uit van unilaterale of multilaterale programma’s met mobiliteit? Dan krijg je een elektronische A kaart  'beperkt verblijf' van minstens 2 jaar met de opschriften 'student' en mobiliteit'.

Hernieuwing tijdelijk verblijf als student

  1. Je aanvraag moet op tijd gebeuren: uiterlijk 15 dagen voor vervaldatum van je elektronische A kaart vraag je een hernieuwing aan bij de gemeente. 
  2. Deze documenten moet je voorleggen:

Een tijdig ingediende, maar onvolledige  aanvraag, levert een hersteltermijn op van 15 dagen waarbinnen je de ontbrekende stukken alsnog kan toevoegen. De gemeente geeft duidelijk aan welke stukken onvolledig zijn en volgt dit verder zelf op. 

  • Voor een binnen de hersteltermijn volledig ingediend dossier, ontvang je alsnog een ontvangstbewijs (bijlage 33ter) waarmee een niet-bindende onderzoekstermijn start van 90 dagen.
  • Is je aanvraag
    • na de hersteltermijn nog steeds onvolledig
    • of gewoon te laat ingediend

      dan neemt de gemeente een gemotiveerde beslissing tot niet-ontvankelijkheid van je aanvraag en ontvang je een bijlage 29. Hiertegen kan je een beroep indienen. Wil je daarna toch nog een aanvraag doen, dan geldt dit niet meer als een hernieuwing van je verblijf, maar als een nieuwe aanvraag en kan dit dus enkel als aan alle voorwaarden is voldaan, waaronder 'aanvraag vanuit het buitenland of vanuit een (kort) wettig verblijf'. 

Wanneer je aanvraag op tijd ingediend werd, je voldoende credits behaalde en alle andere stukken aanwezig zijn, dan mag de gemeente zelf beslissen over je vraag tot hernieuwing. In dat geval zal je dus niet noodzakelijk lang moeten wachten op een beslissing tot hernieuwing. De gemeente hernieuwt je tijdelijk verblijf en levert een elektronische A kaart 'beperkt verblijf' met vermelding 'student' van minstens één jaar of korter als de opleiding zelf ook korter is.

Andere dossiers stuurt de gemeente voor beslissing door naar DVZ:

  • Privéonderwijs ;
  • Ambtshalve schrapping;
  • OCMW-steun;
  • Onvoldoende bestaansmiddelen;
  • Twijfel over de voorgelegde documenten;
  • Onvoldoende voortgang van de studies (credits)

In sommige dossiers mag de gemeente niet ambtshalve beslissen. In dat geval krijg je een ontvangstbewijs (bijlage 33ter) en stuurt de gemeente je dossier door naar DVZ:

  • Privéonderwijs ;
  • Ambtshalve schrapping;
  • OCMW-steun;
  • Onvoldoende bestaansmiddelen;
  • Twijfel over de voorgelegde documenten;
  • Onvoldoende voortgang van de studies (credits)

Met de bijlage 33ter start een niet-bindende onderzoekstermijn van 90 dagen. 

Verlies of weigering tot hernieuwing verblijf als student

DVZ kan je verblijf beëindigen of niet hernieuwen om verschillende redenen:

  • Je voldoet niet langer aan de voorwaarden;
    • Voorbeeld: wanneer je niet langer voldoende financiële middelen hebt en hulp vraagt aan het OCMW, bezorgt de POD MI automatisch de informatie van de KSZ naar DVZ na 4 maanden steun. 
  • Je oefent een illegale beroepsactiviteit uit of levert meer arbeidsprestaties als student dan toegestaan;
  • Je misleidende informatie, valse of vervalste documenten of andere onwettige middelen hebt gebruikt of fraude pleegde;
  • Dat je verblijf vooral een ander doel heeft dan de studies;
  • Je een gevaar betekent voor de openbare orde, nationale veiligheid of volksgezondheid;
  • Je geeft geen blijk van voldoende studievoortgang.

Ook de school waar je studeert kan aanleiding geven tot problemen als ze:

  • In overtreding is omtrent sociale zekerheid, belastingen, rechten van werknemers en arbeidsomstandigheden;
  • Bestraft werd wegens zwartwerk of illegale arbeid;
  • Als doel heeft toegangspoort te zijn voor een verblijf in België van derdelanders;
  • Te maken heeft / had met vereffening of faillissement.

Indien er om reden te wijten aan de school een beëindiging of beslissing tot niet vernieuwing van het verblijf genomen wordt, krijg je van DVZ wel 30 dagen de tijd om je in te schrijven bij een school die wel aan de voorwaarden voldoet.

Een onredelijke voortgang van je studies kan aanleiding geven voor een weigering van je aanvraag tot hernieuwing van je verblijf als student.  De onderwijsinstelling bezorgt je samen met het inschrijvingsbewijs voor het volgende opleidingsjaar meteen ook een standaardformulier  waarop de na de examens behaalde credits staan

Op basis hiervan neemt men dan een beslissing. Om te weten of je als student voldoende voortgang boekt in je studies om je verblijf te behouden, moet je volgende voorwaarden voor ogen te houden:

  1. bij een graduaats- of bacheloropleiding na de eerste twee jaren van de studie minstens 45 credits;
  2. bij een graduaats- of bacheloropleiding na het derde jaar van de studie minstens 90 credits;
  3. bij een bacheloropleiding na jouw vierde jaar van de studie minstens 135 credits;
  4. de graduaatsopleiding van 90 of 120 credits beëindigen na respectievelijk drie of vier jaar van de studie;
  5. de bacheloropleiding van 180 of 240 credits beëindigen na respectievelijk vijf of zes jaar van de studie;
  6. een voortgezette bacheloropleiding (‘bachelor-na -bachelor‘) van 60 credits beëindigen na twee jaar van de studie;
  7. bij een masteropleiding, al dan niet gecombineerd met een schakel- of voorbereidingsprogramma, na het tweede jaar van de studie minstens 60 credits;
  8. bij een masteropleiding, al dan niet gecombineerd met een schakel- of voorbereidingsprogramma, na het derde jaar van de studie minstens 120 credits;
  9. de masteropleiding van 60, 120 of 180 credits beëindigen na respectievelijk twee, drie of vier jaar van de studie. Indien de masteropleiding gepaard ging met een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma van minstens 30 credits, kan de studietermijn verlengd worden met één extra studiejaar.

Daarnaast:

  • Een voorbereidend jaar waarvoor je niet slaagde, wordt afgetrokken van de daaropvolgend gestarte opleiding.
  • Een vorig academiejaar waarvoor je niet slaagde, wordt afgetrokken van de daaropvolgend nieuw gestarte opleiding indien deze nieuwe opleiding van een lager academisch niveau is. Dit criterium geldt dus niet indien jouw nieuwe opleiding van gelijk academisch niveau is. Als je wisselt van opleiding en je ontvangt vrijstellingen voor bepaalde vakken, kan je wel nog steeds studiepunten van de vrijgestelde vakken meetellen voor de berekening van deze bepalingen.

Beroepsmogelijkheid

Tegen een weigering, beëindiging of niet-hernieuwing kan je een annulatieberoep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Dit beroep is niet automatisch schorsend. Dat betekent dat je, als je een BGV kreeg, tijdens de beroepsprocedure gedwongen uitgewezen kan worden.

Diploma behaald: einde van de studie

Op het einde van jouw studies moet je normaal België verlaten. Doe je dat niet, dan kan je een bevel om het grondgebied te verlaten krijgen. Als je geen gevolg geeft aan het bevel om het grondgebied te verlaten, dan verblijf je in België zonder wettige verblijfstitel.

Soms kan je na je afstuderen wel overstappen op een ander verblijfsrecht:

Op die manier maak je als voormalig student dus een overstap naar een andere vorm van wettig verblijf die op termijn mogelijks wel kan leiden tot een verblijfsrecht van onbepaalde duur.