In het kort

Unieburgers genieten van het vrij verkeer van personen. Daardoor kan je als Unieburger in België werken als werknemer of zelfstandige. Je hebt geen gecombineerde vergunning, arbeidskaart of beroepskaart nodig.

Toepassingsgebied

Deze regeling is van toepassing op onderdanen van de landen van:
  • de Europese Unie:
BelgiëFrankrijkLitouwenRoemenië
BulgarijeHongarijeLuxemburgSlovenië
Cyprus*IerlandMaltaSlowakije
DenemarkenItaliëNederlandSpanje
DuitslandGriekenlandOostenrijkTsjechië
EstlandKroatiëPolenZweden
FinlandLetlandPortugal 

*de EU-wetgeving is momenteel niet van toepassing op het noordelijke gedeelte van Cyprus, dat niet onder de controle van de regering van de Republiek Cyprus valt

  • de Europese Economische Ruimte: alle EU landen en
    • Noorwegen
    • IJsland
    • Liechtenstein

<Zwitserland?>

Categorieën van Unieburgers

Als je als Unieburger een gezinslid komt vervoegen in België, mag je werken zonder gecombineerde vergunning of beroepskaart. Ongeacht of je familielid Belg, Unieburger of derdelander is.

Je kan werken, vrijgesteld van gecombineerde vergunning of beroepskaart. Je kan ook naar België komen om werk te zoeken. Ook dan heb je geen gecombineerde vergunning of beroepskaart nodig.

Als EU-student kan je werken zonder gecombineerde vergunning. Er bestaan geen regels over het maximum aantal uren per week dat je mag werken, zoals bij een derdelands student. Wel moet je studie je hoofdbezigheid blijven.

In de praktijk zal dit weinig problemen opleveren: als er twijfel rijst over de hoofdbezigheid van de EU-student, zal hij onder het statuut van EU-werknemer vallen. Dit is een veel voordeliger statuut.

Als Unieburger kan je in België vrij diensten verrichten voor een onderneming uit een ander EU-land. Je bent vrijgesteld van gecombineerde vergunning of beroepskaart.

Je kan als onderneming uit een ander EU-land ook werknemers ter beschikking stellen van een Belgische onderneming in het kader van het vrij dienstenverkeer. Dit heet 'detachering'. Als Unieburger ben je dan vrijgesteld van gecombineerde vergunning. Als derdelander gelden er extra voorwaarden.