Medische kosten als verzoeker internationale bescherming
In het kort
In de meeste gevallen is er een opvangstructuur die tussenkomt in de medische kosten van een verzoeker om internationale bescherming. Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de VIB en van het verloop van de procedure, kan er echter mogelijks recht zijn op aansluiting bij de publieke ziekteverzekering in België. Indien de verzoeker uitgeprocedeerd is kan de regeling voor dringende medische hulp (DMH) via het OCMW van toepassing zijn.
Hoe herken je een verzoeker om internationale bescherming?
Bijlage 26 (of bijlage 25, bij aanvraag aan een landgrens)
Attest van Immatriculatie met een geldigheid van 4 maanden, en dan telkens verlengd met 8 maanden, tot beslissing
- Bijlage 26quater of 25quater (België is niet bevoegd voor de aanvraag - Dublinverordening)
- Bijlage 26quinquies of 25quinquies (volgend verzoek)
Medische kosten als verzoeker om internationale bescherming
Je verblijft in je toegewezen opvangstructuur (code 207)
Fedasil komt tussen in de medische kosten als je verblijft in een opvangcentrum, een Federaal opvanginitiatief (FOI) of een opvangplaats beheerd door een NGO, gelijk bv het Rode Kruis. Ofwel krijg je de medische zorg bij de medische dienst van de opvangstructuur, ofwel geeft de opvangstructuur een betalingsverbintenis mee (een 'requisitorium').
Als je in een Lokaal Opvanginitiatief (LOI) verblijft in het beheer van een OCMW, komt het OCMW tussen voor de medische kosten bij behoeftigheid. De maatschappelijk werker van het OCMW geeft je een betalingsverbintenis en verwijst je door naar een zorgverstrekker.
Als je in het SOI Gent verblijft, komt Fedasil via de Stad Gent tussen voor je medische kosten. De medewerker van het SOI geeft je een betalingsverbintenis en verwijst je door naar een zorgverstrekker.
Je verblijft niet in een opvangstructuur (code 207 ‘no show’)
Je krijgt de vermelding code 207 ‘no show’ in het wachtregister als:
- je bent toegewezen aan een opvangstructuur, maar je ervoor kiest om elders te gaan wonen
- je een meervoudige verzoek om internationale bescherming hebt ingediend
- je door de huidige opvangcrisis bij aanmelding geen opvang krijgt. Dit is een oneigenlijke code 'no show'
Als VIB met een vermelding ‘no show’ onder de code 207 heb je recht op medische en psychologische begeleiding waarvoor Fedasil tussenkomt via hun Cel Medische Kosten. Je hebt geen recht op financiële steun van een OCMW.
Je vraagt vooraf een betalingsverbintenis (requisitorium) bij de Cel Medische Kosten van Fedasil. Dit doe je via een online in te vullen aanvraag voor een requisitorium
De zorgverstrekker stuurt de factuur op naar de Cel Medische Kosten, die zorgt voor de betaling. Contactgegevens:
Fedasil
Cel centralisatie medische kosten
Kartuizerstraat 21, 1000 Brussel
02 213 43 00 (NL)
02 213 43 25 (F)
medic@fedasil.be
Bij een dringende medische situatie - waar je niet kan wachten op een betalingsverbintenis vóór je naar de arts gaat - kan je best een ‘attest van spoedeisende zorg’ opgesteld door een arts voorleggen samen met de factuur. Verwar dat attest niet met het attest van 'dringende medische hulp' voor mensen zonder wettig verblijf.
Je hebt een 'niet-toewijzing' (geen code 207)
Een beslissing van niet-toewijzing aan een opvangstructuur kan om 2 redenen, maar komt niet vaak voor:
- individuele bijzondere omstandigheden, bv: je doet een verzoek om internationale bescherming tijdens een legaal verblijf of je kan gaan wonen bij kernfamilie met verblijfsrecht
- de verzadiging van het opvangnetwerk
Als je als VIB geen opvangstructuur hebt, en geen code 207 in het wachtregister, en je bent behoeftig, dan komt het OCMW tussen voor je medische kosten in het kader van maatschappelijke dienstverlening. De overheid wilt echter vermijden dat VIB terechtkomen bij de OCMW voor maatschappelijke dienstverlening, en daarom is het zeer uitzonderlijk dat een VIB zonder code 207 in het rijksregister ingeschreven staat.
Je verzoek is afgewezen
Als je nog in een opvangstructuur verblijft kan je beroep blijven doen op de medische begeleiding van je opvangstructuur, tot 30 dagen na het betekenen van je negatieve beslissing.
Als je niet in een opvangstructuur verblijft en met een code 207 ‘no-show’ zit, kan je de medische kosten verhalen op de cel Medische kosten van Fedasil, tot 30 dagen na het betekenen van je negatieve beslissing.
Als je niet in een opvangstructuur verblijft wegens een ‘niet-toewijzing’ van een code 207, kan je de medische kosten blijven verhalen bij het OCMW die instaat voor je maatschappelijke dienstverlening, tot 30 dagen na het betekenen van je negatieve beslissing
Als de 30 dagen verstreken zijn en je bent zonder wettig verblijf, heb je recht op dringende medische hulp via het OCMW van je gewoonlijke verblijfplaats.
Uitzonderlijk kan je nog recht hebben op tegemoetkomingen van je ziekteverzekering, bij voorbeeld als je in het verleden recht op verzekering had, en het nu doorloopt via 'uitlooprecht' - mits betaling van de kwartaalbijdragen.
Meer info
Wetgeving
- Opvangwet van 12 januari 2007
- Koninklijk besluit van 9 april 2007 min- en pluslijst medische zorg voor VIB in opvang
Instructies & adviezen
- Instructie Fedasil 6 december 2017 - medische zorg voor VIB die niet in de opvang verblijven
- Fedasil aanvraagformulier medisch requisitorium voor no-show VIB
- Advies orde van geneesheren 6 maart 2010 - continuïteit zorg in opvangcentra van Fedasil