Middengeschoold knelpuntberoep
In het Vlaams gewest ben je vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek voor bepaalde knelpuntberoepen.
- Als je tewerkstelling meer dan 90 dagen duurt vraag je een gecombineerde vergunning aan.
- Als je tewerkstelling minder dan 90 dagen bedraagt, moet je een arbeidskaart aanvragen.
Deze regeling is niet voorzien in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Je kan een gecombineerde vergunning of arbeidskaart aanvragen, maar bent niet vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek. De algemene knelpuntberoepenlijst van Actiris speelt wel een belangrijke rol in het arbeidsmarktonderzoek in de categorie 'Overige'.
Middengeschoolde werknemer in knelpuntberoep
Als middengeschoolde ben je in het Vlaams gewest vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek bij de aanvraag voor een gecombineerde vergunning of arbeidskaart voor functies waarvoor de minister vaststelt dat er een structureel tekort is. Het gaat om functies waarvoor geen diploma van hoger onderwijs noodzakelijk is.
De lijst van deze functies wordt uiterlijk om de twee jaar door de minister opgesteld, na raadpleging van de Adviescommissie voor Economische Migratie. Het gaat om functies waarvoor er een structureel tekort aan arbeidskrachten is in Vlaanderen.
De concrete lijst die geldig is vanaf 1 september 2023 tot 31 augustus 2025 is te vinden in het Ministerieel Besluit van 1 september 2023 of op de website van de Vlaamse overheid.
- Voor deze functies geldt geen specifiek minimumloon. Het algemeen gemiddeld gewaarborgd maandelijk minimuminkomen is dus van toepassing. Dit is een ondergrens: als er in de sector andere barema’s gelden, zijn deze van toepassing en dient de middengeschoolde werknemer ingeschaald te worden als 'geschoolde arbeidskracht' volgens het toepasselijke paritaire comité.
- Voor deze functies is een minimale tewerkstelling van 80% vereist.
- Om te controleren of het profiel van de kandidaat-werknemer en de functie overeenstemmen, moeten bij een aanvraag in deze categorie de volgende documenten worden toegevoegd:
- een fotokopie van de arbeidsovereenkomst met de persoonlijke gegevens van werkgever en werknemer, de duur en plaats van tewerkstelling, het werkrooster, het loon, het nummer en de naam van het paritair comité, de functie van de werknemer en de kwalificatie van de functie;
- een uitgebreide beschrijving van de functie en het takenpakket;
- het Curriculum Vitae (CV) met een volledig overzicht van gevolgde opleidingen, werkervaring en nevenactiviteiten van de werknemer; en
- in voorkomend geval, het diploma, getuigschrift of ervaringsbewijs dat de kwalificatie van de werknemer voor de specifieke functie aantoont.
Voor functies die niet op deze lijst voorkomen, moet je een gecombineerde vergunning of arbeidskaart aanvragen zonder vrijstelling van arbeidsmarktonderzoek. Het is dan niet gemakkelijk om een gecombineerde vergunning te verkrijgen.
Heb je een gecombineerde vergunning op basis van een functie die vroeger op de knelpuntberoepenlijst stond, maar nu niet meer? Dan is het wel mogelijk om je gecombineerde vergunning in de toekomst te hernieuwen, zolang het om dezelfde functie bij dezelfde werkgever gaat.
Middengeschoolde zelfstandige
Als je als middengeschoolde zelfstandige wil werken, moet je een beroepskaart aanvragen, tenzij je onder een van de algemene uitzonderingen valt. Er bestaan geen specifieke uitzonderingsregels.